مراحل کاشت زعفران

مراحل کاشت زعفران

زعفران یکی از گران‌ترین و محبوب‌ترین ادویه‌ها در جهان است. این گیاه زیبا و عطری نه تنها به عنوان یک ادویه مورد استفاده قرار می‌گیرد، بلکه خواص دارویی فراوانی نیز دارد. مراحل کاشت زعفران برای افراد، یکی از دغدغه‌های کشت این طلای سرخ است؛ در حقیقت افراد زیادی در مناطق آب‌وهوایی مختلف تمایل به کاشت و برداشت این محصول دارند که البته عمده برداشت‌های انجام شده از گیاه زعفران متعلق به استان خراسان است. پس در ادامه با ما همراه باشید تا نکات مهم و کلیدی در خصوص آموزش اصولی کاشت زعفران از ابتدا تا انتها را خدمت شما ارائه دهیم.

روش های کاشت گیاه زعفران

قبل از هر چیز بهتر است با روش های کاشت زعفران آشنا شویم که به طورکلی در سه دسته کشت خاکی، کشت گلخانه‌ای و کشت منزل تقسیم می‌شود که درباره آنها توضیح خواهیم داد.

• کشت خاکی

یکی از مرسوم‌ترین روش های کشت زعفران بشمار می‌رود که به دوشکل اینکار امکان‌پذیر است: یا زعفران در بین درختان باغ کشت می‌شود و یا یک زمین زراعی مخصوص برای آن در نظر می‌گیرند.

• کشت گلخانه‌ای

از روش‌های جدید و نوین کشت زعفران میتوان این روش را نام برد که افراد برای کاشت زعفران به صورت گلخانه از سه روش کشت به نام‌های هیدروپونیک، ایروپونیک و فوگ پونیک استفاده می‌کنند. البته به این نکته دقت کنید که روش کشت گلخانه‌ای از حساسیت بالایی برخوردار است و نیازمند دستگاه‌های متفاوتی می‌باشد.

• کشت منزل

و آخرین روشی که افراد برای کاشت زعفران استفاده می‌کنند کشت زعفران در گلدان، تراس و یا پشت‌بام خانه‌هاست.

نکات مرتبط با آموزش کاشت زعفران

• زمان مناسب کاشت زعفران از خرداد ماه آغاز و تا اواسط مهر ادامه می‌یابد و توصیه می‌شود که کاشت این گیاه را قبل از شروع باران‌های پاییز انجام گیرد.

زعفران که در دسته گیاهان نیمه گرمسیری قرار دارد به دلیل مقاومت بالای آن در برابر گرما و سرما، برای بیشتر مناطق قابل کشت است به شرطی که منطقه مورد نظر در تابستان از رطوبت و گرمای بیش از حد برخوردار نباشد؛ به همین دلیل بیشتر در مناطقی با زمستان‌های ملایم و تابستان‌های گرم و خشک کشت می‌شود.

• به این نکته توجه کنید که گیاه زعفران از اردیبهشت به دوره خواب بهاری و تابستانی خود وارد می‌شود که در این زمان به دلیل اختلال در چرخه طبیعی زعفران نباید هیچگونه آبی به گیاه داده شود؛ به همین خاطر بهترین زمان آبیاری از مهر تا اردیبهشت ماه است.

مراحل کاشت گیاه زعفران

بعد از آشنایی با روش و نکات مربوط به کشت زعفران، در اینجا می‌خواهیم به مراحل کاشت زعفران در یک زمین زراعی بپردازیم که عبارت است از:

۱. فراهم کردن شرایط و آماده سازی زمین زراعی برای کشت

در این مرحله نیازمند انجام دو کار هستید:

• انتخاب زمین با خاک مناسب

مراحل کاشت زعفران 1-1

اولین گام در کاشت زعفران، انتخاب یک زمین مناسب با خاک مناسب است. بهترین خاک برای کشت زعفران، خاک لومی شنی نام دارد، چراکه هم محیط خوبی را برای رشد گیاه فراهم می‌کند و هم میزان رطوبت مورد نیاز برای پیاز زعفران را به درستی تامین می‌کند. زمین باید دارای خاکی با pH معتدل و زهکشی خوب باشد. پس زمین مربوط به کاشت زعفران باید ترکیبی از شن و رس به همراه PH بین ۷ تا ۷.۵ باشد.

• شخم زدن زمین

مراحل کاشت زعفران 1-2

پس از انتخاب زمین مناسب با خاک مناسب، نیاز به آماده‌سازی آن با وسایل کشاورزی مانند شخم زنی و برداشت علف‌های هرز است. همچنین، باید خاک را با کودهای معدنی و آلی غنی کنید. برای شخم زمین به عمق ۴۰ تا ۵۰ سانتی‌متر باید در اواخر پاییز و یا اول زمستان اقدام کنید و در صورت نبود شرایط قبل از کشت گیاه، زمین را شخم بزنید.

بخوانید
ماسک زعفران

۲. خرید پیاز زعفران مرغوب

مراحل کاشت زعفران 2

این مرحله از اهمیت و حساسیت بالایی برخوردار است، چون یکی از اصلی‌ترین مراحل کاشت محصول زعفران بشمار می‌آید که باید از سالم و مرغوب بودن پیاز زعفران مطمئن باشید. بهترین زمان خرید پیاز زعفران نیز از اواخر خرداد ماه آغاز و تا اواخر شهریور ادامه دارد؛ همچنین بعد از تهیه پیاز زعفران باید به سرعت برای کشت آن اقدام کنید چراکه در صورت قرار گرفتن پیاز زعفران با هوای آزاد، در معرض انواع بیماری‌ها و آفت‌ها قرار می‌گیرد.

نکته : حتما توجه کنید که برای کاشت زعفران، نیاز به پیازچه‌های با کیفیت دارید. باید حتما از مراکز معتبر پیازچه‌ها را تهیه کنید.

۳. ضدعفونی کردن

مراحل کاشت گیاه زعفران 3

بعد از تهیه پیاز زعفران سالم، نیاز است که برای جلوگیری از آلوده بودن پیاز زعفران به قارچ و کنه، آن را ضدعفونی کرد؛ برای انجام اینکار لازم است در داخل یک مخزن ۱۰۰ یا ۲۰۰ لیتری قارچ کش کار بیندازیم و مقدار ۲ در ۱۰۰۰، سم کنه کش پروپارژیت و ۱.۵ در ۱۰۰۰ مایع ضدعفونی کننده را به آن اضافه کنیم. حال پیازچه‌ها را در ظرفی به حجم ۱۰ تا ۱۵ کیلو آماده می‌کنیم و آن را داخل مخزن به مدت ۳۰ تا ۶۰ ثانیه فرو می‌بریم.

۴. انجام عملیات کاشت زعفران

مراحل کاشت گیاه زعفران 4

بعد از ضدعفونی کردن پیازهای زعفران نوبت به کاشت آنها می‌رسد که برای انجام آن، از دو روش کشت کپه‌ای یا چاله‌ای و کشت ردیفی به روش آرمانی استفاده می‌کنند. در خصوص این نوع کشت‌ها باید گفت که کشت کپه‌ای با حفر چاله‌هایی به عمق و عرض ۲۰ تا ۲۵ سانتی متری انجام می‌شود فاصله بین ردیف‌ها باید حدود ۳۰ سانتی‌متر باشد تا گیاهان فضای کافی برای رشد داشته باشند. که برای زمین‌های زراعی با متراژ بالا به هیچ عنوان مناسب نیست. اما کشت ردیفی فاصله هر شیار با شیار بعدی ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر است که توضیح بیشتر در خصوص این کشت به روش آرمانی در این مبحث نمیگنجد.

۵. آبیاری

مراحل کاشت گیاه زعفران 5

صحبت در این خصوص این بخش، نکات بسیاری را می‌طلبد که در این متن نمیتوان به آن پرداخت اما این را بدانید که آبیاری از اوایل مهر ماه تا اواسط آبان ادامه می‌یابد؛ بعد از آن دوباره از اواخر آبان تا اوایل آذر ماه آبیاری دوم شروع می‌شود و در نهایت آبیاری سوم در مناطقی که بارندگی در پاییز و زمستان مطلب نبوده، در اسفند ماه انجام می‌شود. و اما آبیاری باید به گونه‌ای انجام شود که خاک مرطوب اما نه خیس باقی بماند. آبیاری زیاد می‌تواند منجر به پوسیدگی پیازچه‌ها شود، بنابراین باید با دقت انجام شود.

۶. سله‌ شکنی

مراحل کاشت گیاه زعفران 6

اینکار که بعد از آبیاری اول و قبل از گلدهی مزرعه انجام می‌شود، به منظور خارج نشدن آسان گل‌ها از خاک، مخلوط شدن کود حیوانی با خاک و از بین بردن علف‌های هرز انجام می‌گیرد که بهترین وسیله برای انجام آن، استفاده از تیلر کشاورزی با تیغه‌های افقی می‌باشد.

۷. سرکشی به زمین برای بررسی آفت‌ها

مراحل کاشت گیاه زعفران 7

بعد از کاشت زعفران در واقع کار اصلی شما شروع می‌شود چراکه لازم است هر ۱۰ روز برای بررسی پیازهای زعفران از سالم بودن، شیار یا چاله‌هایی را در قسمت‌های مختلف زمین حفر کنید. در واقع بیشترین آفاتی که افراد در این بخش با آن مواجه می‌شوند، کنه و موش‌های صحرایی هستند چراکه از مهم‌ترین آفت‌های زعفران بشمار می‌روند.

۸. برداشت محصول

مراحل کاشت گیاه زعفران 8

در نهایت آخرین مرحله از کاشت زعفران مربوط به برداشت محصول است که این بخش باتوجه به متفاوت بودن شرایط اقلیمی مناطق، متفاوت است؛ اما معمولا زمان انجام اینکار در آبان ماه با گلدهی زمین به مدت ۲۰ تا ۳۰ روز انجام می‌شود.

در نهایت…….

کاشت زعفران یک فرآیند دقیق و حساس است که نیاز به توجه و مراقبت‌های فراوان دارد. با رعایت مراحل گفته شده در این مقاله  “زعفران سی‌ده”، می‌توانید به کاشت زعفرانی موفق پرداخته و محصولی با کیفیت برداشت کنید.

خب دوستان به مهم‌ترین مطالب در خصوص مراحل کاشت زعفران پرداختیم؛ اگر باز هم سوالی ذهن شما را درباره این موضوع به خود مشغول کرده است در بخش نظرات سی‌ده به اشتراک بگذارید.

۵/۵ - (۱ امتیاز)
joshan
دیدگاه کاربران
۱ دیدگاه
  • ابراهیم محمدی ۱۰ مرداد ۱۴۰۲ / ۰۸:۳۸

    ممنون از سایت فوق العادتون

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *